- Γκοντουνόφ, Μπόρις
- (Boris Godunov, 1552 – 1605).Τσάρος της Ρωσίας, ταταρικής καταγωγής. Παντρεύτηκε την κόρη του δήμιου και εκτελεστή των διαταγών του τσάρου Ιβάν, Μαλούτα Σκουράτοφ. Όταν πέθανε ο τσάρος και τον διαδέχτηκε ο γιος του Θεόδωρος Ιβάνοβιτς, που ήταν διανοητικά καθυστερημένος, ο Γ. κατέστη παντοδύναμος. Μετά τον θάνατο μάλιστα του Θεόδωρου, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη μερίδας ευγενών, ο Γ. ανακηρύχθηκε τσάρος και κυβέρνησε τη χώρα απολυταρχικά. Οι μεγιστάνες και οι πρίγκιπες τον κατηγόρησαν τότε ως δολοφόνο του Δημητρίου, αδελφού του Θεόδωρου. Στις ημέρες της βασιλείας του, η χώρα γνώρισε πολλές συμφορές. Εξαιτίας της τρίχρονης αφορίας, πείνα και αργότερα πανούκλα θέριζαν τον πληθυσμό, ο οποίος θεωρούσε τον Γ. αιτία της κακοτυχίας του. Αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας αυτής ήταν και η συγκρότηση σε όλη τη χώρα μεγάλων ληστρικών ομάδων. Ο Γ. προσπάθησε μάταια να αποκαταστήσει την τάξη. Τότε εμφανίστηκε στην Ουκρανία ένα άγνωστο πρόσωπο που υποστήριζε ότι ήταν ο Δημήτριος, ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου. Ο λαός τον πίστεψε και οι πρίγκιπες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός για να συντρίψουν τον Γ. Οι Πολωνοί και ο τότε πάπας της Ρώμης βοήθησαν με στρατό τον Ψευδο-Δημήτριο, όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται από τους νεότερους ιστορικούς, και το 1604 άρχισε την προέλασή του προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Τον Απρίλιο του 1605 ο Γ. αυτοκτόνησε και τον διαδέχτηκε ο γιος του Θεόδωρος, αλλά οι μεγιστάνες και οι πρίγκιπες τον δολοφόνησαν μαζί με τη μητέρα του.
Ο Γ. ήταν άνθρωπος φιλόδοξος, οξυδερκής και δόλιος. Το όνομά του αναφέρεται μεταξύ των σπουδαιότερων τσάρων της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να αμβλύνει τη φήμη του ως τύραννου.
Ο περίφημος βαθύφωνος Φιοντόρ Σαλιάπιν στον «Μπόρις Γκοντουνόφ» του Μουσόρσκι, σε πίνακα του Αλεξάντρ Γκολόρβιν (Ρωσικό Μουσείο, Αγία Πετρούπολη).
Dictionary of Greek. 2013.